13379238_ml 15899735_ml 19156948_ml 19539654_ml 24981913_ml 29318382_ml_rood 29941120_ml 29941120_ml_edit 31437979_ml 31726183_ml

Het is niet zo eenvoudig om de OCP-sessies te omschrijven. Op papier lijkt het veel meer zwart-wit dan in werkelijkheid. Om een beeld te schetsen van mijn traject, geef ik hier drie stukjes weer uit mailconversaties die ik had met vrienden terwijl ik de coaching volgde.

"Ik heb enkele maanden geleden toch maar de hulp ingeschakeld van een coach (specifiek voor perfectionisme) en dat was een goede beslissing. Hieruit is gebleken dat ik een deeltje van mij dat ik als nutteloos en te zweverig heb geklasseerd blijkbaar toch nodig heb/dagelijks dien aan te spreken om in balans te zijn. Het deeltje dat het perfectionisme aanstuurt is ook iets wat ik dagelijks nodig heb maar 'met mate'.  Nu de twee delen het beter met mekaar kunnen vinden, ben ik innerlijk rustig geworden en uiterlijk energieker, creatiever en daadkrachtiger. Ongelooflijk dat de oplossing van de dualiteit die ik al jaren aanvoel eigenlijk in mezelf lag.”

“Gezondheid gaat boven alles! Dat is ook een van de hoofdredenen dat ik toch maar naar een coach ben gestapt. Ik had het gevoel dat ik elke keer opnieuw hetzelfde cirkeltje maakte: zen – werk – overwerken – overwerkt – crash – timeout – zen … met als keerzijde gezond & vitale mama/partner – work/life balans – minder life – no life – crash – waanzinnig hard aan mezelf werken om uit een dal te klimmen – gezond & vitale mama/partner…  Ik bleef telkens opnieuw veel te lang hangen in de overwerken – overwerkt – crash – timeout zone… en mijn veerkracht begon fel te minderen. We kwamen al snel tot de conclusie dat mijn overdreven perfectionisme & de kwalen die het met zich meebrengt, vooral zijn diepste wortels heeft in mijn werk. Het werd ook meteen duidelijk dat andere delen van mijn leven (on-)rechtstreeks verbonden zijn met het perfectionisme-deel. Change one thing and all will change."

"Ik heb ondertussen een 6-tal sessies bij een coach gevolgd die gespecialiseerd is in perfectionisme. Eindelijk - na 15 jaar - heb ik het gevoel dat ik de oorzaak van mijn 'zoeken' heb aangepakt in plaats van weer eens een lapmiddel toe te passen voor een tijdelijk goed gevoel. Ik heb ontdekt dat ik twee uitersten in mezelf heb: structuur-analytisch-gezond perfectionisme… en aan de andere kant creatief-esoterisch-spiritueel... Ik heb de afgelopen 15 jaar altijd mijn aandacht gericht op één deel. Er is een tijd geweest dat ik nogal geïnteresseerd was in spiritualiteit etc maar toch had ik het gevoel alsof er iets ontbrak. Na negen jaar focus op structuur en (on-)gezond perfectionisme was dit deeltje heer en meester en ik ongelukkig. Wil ik gelukkig zijn moet ik dus een balans vinden, beide delen moeten aanwezig zijn in mijn leven. Mijn delen zijn uitersten. En … zonder de combinatie van de twee voel ik me onaf en ongelukkig. Ik ben sinds die sessies veel rustiger in mezelf."