13379238_ml 24981913_ml 31726183_ml

Yes, you can

Coaching is een vorm van persoonlijke begeleiding waarbij er een groot geloof en vertrouwen is in jouw leer- en veranderingsmogelijkheden. Als coach focus ik op jouw kracht, jouw mogelijkheden en jouw hulpbronnen en we gaan die inzetten om een oplossing te vinden voor je hulpvraag. Jij bepaalt zelf op voorhand je doelen. Ik help jou met het vinden en ontwikkelen van nieuwe manieren om die doelen te bereiken. Heel concreet: we stippelen een pad uit, maken een actieplan op, spreken concrete zaken af over hetgeen je te ondernemen hebt tot je doel bereikt is. Hup, vooruit met de geit!

Iets voor jou?

Het is belangrijk een onderscheid te maken tussen coaching en een (psycho-) therapie. Beiden hebben een andere aanpak en een ander doel. Waar therapie gericht is op genezen en herstellen, is coaching gericht op ontwikkelen. Als coach werk ik met het hier en nu dat zich bij jou aandient. Ik zal bijgevolg niet graven in je verleden of in je persoonlijke problematiek. Het komt weliswaar ter sprake als belangrijke informatie over jouw context, jouw verhaal, maar is geen hoofdthema in de gesprekken.

Een belangrijke voorwaarde om in coaching te stappen is dat je vermogen tot zelfsturing voldoende hoog is. Daarmee bedoel ik: jij bepaalt je doelen, jij stuurt je eigen gedrag en keuzes aan, jij neemt de verantwoordelijkheid op voor je eigen proces.

Samen met de zelfsturing is motivatie belangrijk: als je de stap naar coaching zet, kun je jezelf de vraag stellen hoe gemotiveerd je bent om je doel te bereiken (en dus inspanningen te leveren), wat je motiveert en welke factoren je eventueel zouden kunnen belemmeren. Deze vragen komen aan bod tijdens het intakegesprek en zorgen ervoor dat we goed voorbereid aan jouw traject beginnen.

 

Het kan best zijn dat je een eerder vage hulpvraag hebt waarmee je in coaching wilt stappen. Misschien weet je nog niet precies wat je doel is. Maak je geen zorgen, dat zullen we samen uitzoeken bij aanvang van het traject. Uiteraard blijf jij aan het roer en beslis jijzelf waar je naartoe wilt werken. 

 

En wat doe ik dan?

Ik begeleid jou systematisch bij het verwerven van meer inzicht in je situatie, je eigen sterktes, gedragspatronen en overtuigingen. Hoe doe ik dat? Ik geef ruimte aan jouw verhaal. Je verhaal wordt in alle openheid en vertrouwen ontvangen. Ik luister naar jouw beleving van je situatie, zonder oordeel en zonder taboe. Ik stel kritische vragen die je op een andere manier naar jezelf, je situatie en je omgeving laten kijken. Ik steun je in je vooruitgang en zal weerwerk bieden als dat nodig is voor jouw groei. Op basis van je nieuwe inzichten en overtuigingen zoeken we samen naar handvaten om je visie of gedrag aan te passen zodat je je doelen bereikt.

Ik dien als klankbord, als katalysator, als spiegel, als supporter, als advocaat van de duivel. Maar ik zal jou geen 10-stappenplan geven van hoe jij je leven optimaal en succesvol leeft.