Gesprekstherapie

Op het continuüm van gespreksbegeleiding hebben we (kort door de bocht) enerzijds coaching en anderzijds psychotherapie. Coaching is uitgesproken doel- en toekomstgericht. Het is pragmatisch, oplossingsgericht en concreet. Bij psychotherapie ligt de focus meer op diepgewortelde emotionele problemen. Het gaat over vertraging, beleving en heling. Ook psychische stoornissen liggen op het domein van psychotherapie.

Opgeleid in het vak heb ik jarenlang de coachende aanpak gehanteerd. Hoewel er veel vragen en problemen kunnen aangepakt worden merkte ik doorheen de tijd dat echte, langdurige verandering soms méér nodig heeft. Mentale en emotionele blokkades kunnen groei in de weg staan. Daarom heb ik me bijgeschoold in de contextuele gedragstherapie (voornamelijk Acceptance and Commitment Therapy). Het stelt me in staat om je met meer diepgang te begeleiden.

Mijn aanpak bevindt zich dus in het midden van dat continuüm. Ik zet elementen uit beide types begeleiding in om onderliggende oorzaken van problemen te verkennen én concrete stappen te formuleren om doelen te bereiken.

Voor wie

Ik richt me in mijn praktijk vooral op (jong-)volwassenen vanaf ongeveer 20 jaar. Het soort vragen waarmee je bij mij terecht kan (en alle mogelijke varianten daarop):
– het moeilijk vinden om je grenzen aan te geven (privé en/of werk)
– perfectionisme
– zelfkritiek en weinig zelfvertrouwen
– je veel zorgen maken, piekeren, angstig zijn
– omgaan met dilemma’s, moeilijk beslissingen kunnen nemen
– de kwaliteit van je relaties verhogen (gezin, vrienden, werk, …)
– prioriteiten leren stellen
– meer inzicht en balans in je rol als moeder of vader
– je talenten, waarden, kwaliteiten beter leren kennen en inzetten
– een algemeen gevoel van ontevredenheid of je niet goed in je vel voelen
– meer balans brengen tussen stress en ontspanning

Er zijn ook een aantal vragen waarvoor collega-hulpverleners beter geplaatst zijn om je te begeleiden:
– trauma
– diagnosticeren en behandelen van een – al dan niet tijdelijke – psychische stoornis

Twijfel je over je vraag of zorg, neem gerust contact op. We zoeken dan samen wie je het beste kan helpen.

 

Acceptance and Commitment Therapy

We hebben als mens de begrijpelijke en spontane neiging om ongemakkelijke of pijnlijke gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties te vermijden, te veranderen of ertegen te vechten. Dat kan tijdelijk opluchting brengen, maar keert zo goed als altijd als een boemerang naar ons terug.

ACT is een therapievorm die je helpt om op een nieuwe manier om te gaan met lastige gedachten en gevoelens. ACT onderschrijft het belang om deze ervaringen te leren erkennen en er ruimte voor te maken, zelfs als ze onaangenaam zijn (acceptance). Deze acceptatie betekent niet dat je het eens bent met deze gedachten of gevoelens of dat je passief blijft onder moeilijke omstandigheden. Het gaat erom niet langer energie te steken in het controleren van het oncontroleerbare zoals negatieve gedachten of emoties. Je loopt niet langer vast in de strijd ertegen. Door ze te accepteren krijg je de ruimte en vrijheid om je te richten op wat je echt belangrijk vindt en acties te ondernemen die in lijn zijn met je waarden (commitment).

Je waarden beschrijven hoe je wil leven en wat voor soort persoon je wilt zijn. Het is de manier waarop je wil omgaan met jezelf, je naasten, de wereld. In tegenstelling tot doelen – die je kunt bereiken en afvinken – zijn waarden veeleer een kompas dat je helpt om voortdurend richting te geven aan je leven. In ACT leer je om je acties in lijn te brengen met deze waarden, zelfs als dat soms moeilijk of ongemakkelijk is. Je leert meer aanwezig te zijn in het moment en bewuste keuzes te maken die bijdragen aan een waardevol leven.

Eigen-Wijzer © 2024.  Privacy Policy